Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Érdekességek a Monopoly játék eredetéről

Nem túlzás azt állítani, hogy a Monopoly az egyik legkedveltebb játék a világon, a népszerűsége azonban korántsem új keletű.

 

Csak kevesen tudják, hogy a ma is ismert társasjáték elődjét egy pennsylvaniai munkanélküli mérnök, Charles Darrow találta fel 1933-ban, ami rövid időn belül annyira elnyerte a gyerekek tetszését, hogy a férfi rövidesen multimilliomos lett a találmányának köszönhetően.

A Monopoly játék eredete azonban még ennél is korábbra nyúlik vissza, méghozzá az 1800-as évekre, amikor a vagyongyűjtős játékok a virágkorukat élték. Akkoriban nagyon kedvelt volt a “háziúr” nevű társasjáték, melynek az volt a lényege, hogy a játékosoknak vagyontárgyakat kellett gyűjteniük, a birtokukba kerülő ingatlanokat, ingóságokat pedig kölcsönadhatták egymásnak. Minél több darabot gyűjtött valaki egy adott tárgyból, annál értékesebbé vált, a telkekre pedig szállodákat lehetett építeni, melyek szintén azt a célt szolgálták, hogy a játékosok megnöveljék a bevételeiket. A társasban a szerencse-, illetve a jótékonyságkártyák is megjelentek, amikkel szintén pénzügyi előnyre lehetett szert tenni. Ha megnézzük a Monopoly játék szabályait, akkor több ponton is hasonlóságokra lehetünk figyelmesek, ami nem véletlen, ugyanis lényegében a “háziúr” társasból nőtte ki magát.

Egészen pontosan a gazdasági világválság idején kezdett széleskörben is elterjedni, amikor a családoknak szüksége volt olyan impulzusokra, amik elfeledtették velük a keserű valóságot. A vagyonszerzést és az izgalmas versengést kínáló táblás játék pont egy ilyen eszköz volt, ami sok mókát és kacagást csempészett a mindennapjaikba.

Keresés